Парламентът прие електронното гласуване, ами сега…

Със 136 гласа “за”, 56 “против” и без въздържали се, Народното събрание е приело въвеждането на електронно гласуване при всички видове избори.

Сега да видим как ще бъде имплементирано. При съвременното ниво на комуникациите свързаността не е проблем. При нивото на производителност и цени на хардуера, това няма да е проблем. Теоретично обработката на изборните резултати ще е моментална, както и ще има много прецизни справки и разрези. Могат да се проследяват и анализират лесно и бързо логове и журнали. Могат бързо и евтино да се организират избори и референдуми. Но както винаги опираме до организацията и преполагам, че за пореден път това ще е препъни камъка.

Електронното гласуване може да повиши избирателната активност, но може и да я понижи – зависи дали ще е удобно за гражданите, зависи колко ще е плашещо изпълнението за по-технически неграмотните хора и колко надежна ще е системата, ще зависи и от това избирателят колко солидна ще чувства системата. Ако не изглежда заслужаваща доверие – никой няма да си мръдне пръста да гласува с нея. Като се има в предвид, че болшинството от населението ни живее в големите градове, това едва ли ще е голям проблем.

Изборите могат да стана по-евтини, но могат да станат и по-скъпи. Зависи колко ще ни одрусат за държавната поръчка и колко пари ще се откраднат. След това какви договори за обслужване и поддръжка ще се сключат.

Но най-големият проблем ще е кой ще пази пазачите – кой ще държи данните и ще ги обработва и как това ще се контролира. Досега имаше подписи, хартийки, свидетели и т.н. При съмнения и оплаквания може да се разрови. Сега всичко ще е виртуално и лесно може да бъде модифицирано или унищожено без следа. Дори да се организират добре отговорностите, ролите и правата за достъп при експлоатиране на системата, най-отгоре винаги има системни администратори и разработчици с пълни права до системата или задни вратички, които хора могат да станат лесна маша в ръцете на политиците и силните на деня и тогава демокрацията отива на кино (тя не че сега не е там вече). И пак ще могат да се видят нагласени числа като едно време през соца – избирателна активност 98%, спечелени избори с болшинство 95% и т.н.

Другия проблем е, че се записва кой как е гласувал, с хартийките досега това не е така  и може да се оспори законността на начинанието за анонимността на гласуване.

На теория звучи много добре, но на практика, дори развитите държави не смеят да приложат такива системи. Естония се дава за пример като държава успешно въвела подобна система, но според Уикипедия само четвърт от населението се възползва, Щатите отдавна се борят с проблема, но досега освен за скандали и проблеми друго не съм чувал. Има тук-там пилотни проекти, но никъде няма пълно приложение. Вярно България е малка страна и с малко организация може да станат чудеса, но като знам, че организацията не ни е силна страна, съм доста скептично настроен.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>